ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

Στις 18 Απριλίου γιορτάζουμε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών, τιμώντας τους συλλόγους και τις οργανώσεις που αγωνίζονται για να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των ασθενών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

? Αυτή την τόσο σημαντική ημέρα, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου θέλει να τιμήσει επίσης και όλους τους «αόρατους» ανθρώπους, που μαζί με τους ασθενείς διαβαίνουν το μονοπάτι του καρκίνου. Πρόκειται για τους φροντιστές των ασθενών, τα μέλη του στενού οικογενειακού κύκλου, που αναγκάζονται να  εγκαταλείψουν την εργασία, τις σπουδές, την οικογένειά τους για να φροντίσουν τον ασθενή με καρκίνο, τον δικό τους άνθρωπο, χωρίς καμία υποστήριξη, αναγνώριση του χρόνου που αφιερώνουν, χωρίς αμοιβή, χωρίς καν στοιχειώδη εκπαίδευση, ώστε να επιτελέσουν με τον καλύτερο τρόπο το δύσκολο και απαιτητικό έργο που αναλαμβάνουν.
? Οι φροντιστές ασθενών καρκίνου αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διαχείρισης του καρκίνου καθώς αριθμητικά φτάνουν τα 100 εκατομμύρια στην Ευρώπη. Τα 2/3 αυτών είναι γυναίκες, 45 – 75 ετών, που επιβαρύνονται τόσο συναισθηματικά όσο και οικονομικά, καθώς αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο φτώχειας.
? Η Ευρωπαϊκή Οδηγία για την αναγνώριση του ρόλου των φροντιστών ασθενών έχει ήδη ενσωματωθεί στον νόμο για τη Δημόσια Υγεία, δίνοντας 5 ημέρες επιπλέον άδεια στους φροντιστές ασθενών.
? Είναι όμως αυτό αρκετό για τους φροντιστές ασθενών με καρκίνο; Τη στιγμή μάλιστα που καλούνται να αναλάβουν εξολοκλήρου τις επίπονες και γραφειοκρατικές διαδικασίες που αφορούν την αναζήτηση κατάλληλης θεραπείας αλλά και την αποκλειστική κατ’ οίκον φροντίδα του ασθενή;

? Οι φροντιστές θα πρέπει να έχουν την έμπρακτη στήριξη που τους αναλογεί, με αναγνώριση των δικαιωμάτων τους και τη λήψη μέτρων που θα διευκολύνουν τον δύσκολο ρόλο της υποστήριξης των ασθενών με καρκίνο!

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *